Zweethut

Een zweethut ceremonie is een krachtig zuiveringsritueel, waarin we terugkeren naar de essentie, de bron. Dit eeuwenoude gebruik van natuurvolken, is een intens gebeuren van loslaten, verbinden, ontvangen en thuiskomen. Zittend op Moeder Aarde, IN STILTE, in een hut van wilgentakken bedekt met dekens, in het aarde donker, wordt je verbinding hersteld. je wordt eraan herinnerd dat we allen EEN volk zijn, zonder onderscheid.


IK BEN, Lilian Timmermans, geïnitieerd zweethutleidster of watergietster en een van mijn zweethut helpsters is het magische "Vliegend Hert", deze naam heb ik gekregen bij mijn initiatie. Ik ben geen Indiaanse en pretendeer dit ook niet. Maar ik respecteer de gebruiken van de ceremonie van de Indianen en geef er vanuit een zuivere geest op mijn eigen wijze invulling aan. De "regels" van de oorspronkelijke volken, zullen dan ook vanuit het NU bekeken worden. Ik heb de neiging om speelse, zachte, vrouwelijke, lichte ceremonies te geven, waarin humor een belangrijke rol speelt, wellicht gebruik ik mijn Heyoka kwaliteiten wel. Ik zal als doorgeef kanaal mijn uiterste best doen om van deze ervaring een mooie blijvende te maken.


Voor de zweethut ceremonie heeft Great Spirit 2 mensen opgeroepen, die zich ten dienste wilden stellen voor dit gebeuren. Ze zullen zich volledig overgeven met lichaam en geest om AANWEZIG te zijn bij deze ceremonie.

Zo zullen er een of meerdere vuurmannen/ vrouw tijdens de hut aan mijn zijde staan. Wim is zeker aanwezig.... en verder.....ZHij dragen zorg voor het vuur, wat symbool staat voor reiniging, maar ook voor vernietiging en een nieuw begin daarna. Voor het verhitten van de stenen, die symbool staat voor onze voorouders en voor opoffering. Last but not least voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn. ZHij zullen scherp opletten wat er buiten de hut gebeurt, want zo buiten zo binnen.


Of je de hut naakt of "gekleed" in wilt gaan laat ik aan jezelf over. Waar jij je het prettigst in voelt. Een fijne bedekking is in elk geval een katoenen omslagdoek.

Mocht je niet zo op de aarde willen zitten, dan is een handdoek een optie.

In de traditie van de Lakota Indianen, is het niet gebruikelijk dat je de zweethut in gaat als je in je Maanstonde bent omdat je dan al in een reinigingsproces zit. Ik vind het je eigen verantwoordelijkheid als je denkt dat je dat zelf aan kunt. Maar bedenk wel dat Maanenergie naar Moeder Aarde gericht is als je in je maanstonde bent. Het is dan wel even fijn om het aan te geven, zodat we je dan extra bescherming mee kunnen geven. (je mag altijd de ceremonie meemaken, zonder de hut in te gaan)


Ik zorg voor (h)eerlijke biologische soep, brood en roomboter en kruiden thee en lichte snacks de hele dag. Het is een Indiaans gebruik, Potlach, om allemaal, liefst biologisch, iets te eten EN te drinken mee te nemen, dat we dan met zijn allen zullen delen tijdens het gezamenlijke diner, dat zal plaatsvinden NADAT we samen alles hebben opgeruimd, dus NA de zweethut. 


Er worden regelmatig zweethutten gegeven. Voor data’s zie agenda. 


De zweethutten op volle maan, of vlak ervoor of erna zijn het zuiverentste, omdat er dan door Grootmoeder maan, bijzondere krachten werkzaam zijn. De "sluier" tussen de boven- en bendenwereld is dan wat dunner. Ik probeer hier zo mogelijk dichtbij te plannen.


Bij opgave krijg je uiteraard nog meer informatie over de dag zelf. Je kan ook met je gezin een zweethut doen, de kinderen zullen het heel leuk vinden. Ook met een zussen dag, vriendendag of familiedag en met speciale gebeurtenissen zoals Vrouw worden, Trouwen, Overgang enz. bel of mail voor meer info....


Je bent pas van een plaatsje verzekerd als je de € 66 hebt betaald. Dit is voor de onkosten die gemaakt worden, oa. de plek, de kruiden, het hout, de stenen, de thee, het eten en het onderhoud. Wij worden niet betaald, vandaar een attentie voor de vuurmensen (en de watergieter), dat vind ik wel op zijn plaats als een teken van waardering voor het kei harde werken dat ze de hele dag voor ons doen.

Mocht je een goede reden hebben om niet kunnen die dag, dan kan je de volgende hut meedoen.* Of voor een vervanging zorgen. De hut gaat  door bij minimaal 6 deelnemers.


*Let op dit geld alleen als je je afmeld VOOR de donderdag voorafgaande aan de zweethut, zodat we diegene die op de wachtlijst staan nog kunnen benaderen.

Bij afmeldingen vanaf de donderdag voor de hut, zijn we genoodzaakt om dit als onkosten te beschouwen, omdat we dan al te ver gevorderd zijn met de voorbereidingen.

Je kan ook blijven slapen

na overleg, in de yurt of

je eigen tentje tegen een

meerprijs van € 22

Zweethut