Reacties vakanties


Grotten en bergenweek in het Sauerland!


Een heerlijke week waar vooral de tijd geen rol speelt en dus alle tijd is voor jezelf.


Ik heb vooral genoten van de rust, prachtige ligging en streek waar je een enkele auto en heel veel dierengeluiden hoort. De omgeving heeft zoveel te bieden, wandelen met het prachtige weer dat we hadden was puur genieten, zeker omdat het zo afwisselend is en het bos tegenover “ons huis” erg magisch, vraag maar aan de buizerd en de oehoe. Daarnaast is de leisteen grot op wandelafstand en was mijn hoest ook snel weg na 2 bezoeken, los daarvan voelt het fris en goed. Ook de zoutgrot was heerlijk voor mijn luchtwegen en heel relaxed, zowat in slaap gedut haha.


Duitsland zo Duitsland niet zijn als je niet af en toe geniet van de heerlijkheden; dus voor mij is dat zum beispiel : kaffee und kuchen! “ons huis” lag werkelijk prachtig, uitzicht over het dal met riviertje en bos er tegenover. Ruime 1e verdieping waar ik het niet kon laten om elke avond de kachel op te stoken zodat we gezellig en warm s’avond gemediteerd hebben of klankschalen of transreis, lezen en kletsen.


Over dieren gesproken, de 1e dag al meteen een apart gezicht omdat een blauwe reiger recht voor onze neus in het bos toch veel liever in de hoge dennenbomen zit te rusten dan op de grond zoals ik gewend ben. Veel meesjes, enkele eenden en 2 zwanen op de vijver beneden in het dal, buizerds gehoord en gezien, van de herten enkel 2 keer een bruine rug met witte kontjes zien wegspringen, een geweldige V vorm waarvan we eerst dachten dat het ganzen waren maar later bleek kraanvogel te zijn, maar de meeste indruk heeft die week wel de Oehoe op mij gemaakt. 4 keer heb ik hem (of het waren er 2) gehoord met een heel duidelijke uilen hoehoe geluid beantwoord door drie keer een oeoe. Twee keer heel lang, een heel verhaal had hij of zij te vertellen s’avonds en midden in de nacht; indrukwekkend ik krijg er nog kippenvel van.


Minstens zo indrukwekkend was voor mij het beklimmen en verblijf naar en op de Bruchsteiner Steinen. 4 joekels van rotsen zomaar uit het niets boven op een berg. Ik ben de ca. 1,5 km. Naar boven gelopen enkel vergezeld door de bosmuisjes die ik overal gezellig hoorde ritselen en vogels die lekker schielpte. Onderweg heb ik nog op een rots gezeten en gedrumd, gewoon als dank voor de rijkdom aan natuur om me heen. Boven gekomen hebben we lekker de picknick, niemand gezien die dag dus hele rijk voor ons. Na een ceremonie ben ik onder begeleiding van Lilians mondharp naar bovengeklommen op de hoogste rots. Het gevoel daarboven was heel bijzonder, ik kan het nog zo oproepen: een enorme kracht en tegelijker tijd een zachtheid, misschien wel tederheid die door me heen ging. Een ervaring die ik iedereen kan aanraden, gewoon de tijd nemen en voelen. Naast het voelen heb ik ook nog getromd en het leek of het vanzelf ging. En op het eind werden we ook nog verrast door een grote V van kraanvogels die naar het zuiden trokken.


Al met al een week waarin ik niets hoefde, alle tijd had om leuke, lekkere, gezonde en relaxed dingen te doen en bovenal waarin ik letterlijk en figuurlijk afstand kon nemen van de dagelijkse situatie thuis. Also totaal erhoolt wieder zuruck nach Hause. Een aanrader en voor herhaling vatbaar!


Liefs Britta
Vakantie Langewiese


Mariet, Willie en ik zijn zonder enorme omwegen thuis gekomen, alleen ik was mijn wegenkaart die ik in Langewieze bij het vvv. kantoor gekocht had kwijt, dus toen wij van Nordenau naar huis reden kwamen we natuurlijk weer in Langewieze terecht en heb ik me meteen een kaart gekocht zodat we in ieder geval de kleine plaatsjes konden vinden eer we op de snelweg zouden zijn en niet nog eens 3keer de berg rond moest gaan. Maar ik moet zeggen dat het goed gegaan is Willie heeft het zaakje genavigeerd. We waren rond kwart voor 4 thuis. Ik hoop dat jullie reis ook goed verlopen is. DE 8 dagen die we samen hebben door gebracht was een geweldige ervaring voor mij. Van tevoren had ik het gevoel dat ik als herboren terug zou komen en dat gevoel is in alle opzichten vervuld ik ben een grote stap in mijn bewustwording gegroeid en wat er nog na werkt zal het uitwijzen, van innerlijke bewustwording tot dingen toepassen, gebruiken van andere kulturen zoals, de trom die mij enorm aan trok, eten, Bach bloesem maken, het inkleuren van mijn sjamaan tekening die zeker voor mij sprak enz.. Het eten was geweldig om je vingers bij af te likken. Die kruiden ga ik proberen om meer te gebruiken met koken. Zou je me aub.daar wat namen van door willen sturen, en heb jij een lijstje van de bestanddelen die bv. in shampoo en andere materialen zitten die ik zeker niet moet aan schaffen. Trouwens de wandelingen hebben mij ook heel goed gedaan. Lilian ik weet zeker dat jij nog heel veel mensen een geweldig gevoel gaat geven met zulke vakanties te organizeren. En zou je er een paar bij krijgen die het niet waarderen zijn zelf schuld,en er nog niet aan toe de arme sukkelaars. Maar goed deze mensen moeten we ook nog wakker maken.Wij geven onze liefde door en zo komt alles aan het stromen. Lilian heel veel liefs,


Groetjes Marlies
Vakantie in Sauerland


Spannend, hoe zal het zijn (ken Lilian nog niet echt goed), dit waren de dingen die me van te voren bezig hielden. Vanaf moment een voelde ik dat het goed zat tussen Lilian en mij en begonnen we aan een zeer ontspannende en vooral veel gelachen en elkaar beter leren kennende reis richting Duitsland.


Heel bijzonder hoeveel raakvlakken we blijken te hebben. op de plaats van bestemming, alles uitladen en met een wijntje wachten op de andere dames. de sfeer van de groep zat er vanaf het eerste moment helemaal goed in. Iedereen blijkt op zijn eigen manier gevoel voor humor te hebben en met elkaar is dat regelmatig lachen, gieren brullen. Daarnaast vinden er ook de nodige serieuze gesprekken plaats, de energie is helemaal goed.


Verkeerd rijden en omdraaien van de auto loopt als een rode draad door de week heen. Lilian blijkt een geweldige kok te zijn en het is een genot aan haar tafel plaats te mogen nemen. Op zijn tijd een glas wijn erbij en het kan al niet meer stuk maar wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt waren de andere dingen die ze aanbood.


Het kennis maken met haar wereld, de uitleg van de zweethut, de maya kalender en de uitleg van de Bach bloesem remedie maken.


Een mandala over Godinnen, de klei pakkingen op een pijnlijke plek en voor onze schoonheid hahahaha. De bezoekjes aan de verschillende grotten, GEWELDIG. de laatste avond kregen we nog extra voeding voor onze zieltjes dmv de trom en de klankschalen.


Op de terugweg nog wat boodschappen doen en weer veilig thuis. Al met al een week waar ik met veel liefde en plezier op terug zal kijken en die ik nooit meer zal vergeten.


LILIAN BEDANKT VOOR ALLES

Veel liefs en een dikke knuffel

Lisanne xxx


Sjamanenweek.


Heel kort samengevat kan ik niet anders dan melden een top week gehad te hebben. Uitgerust, tot mijzelf gekomen en blij ben ik thuis gekomen.

Na enige twijfel heb ik toch de beslissing genomen de hele week te gaan doen. Vooral de Vison Quest vond ik spannend en eigenlijk…..best een beetje eng……Wat zou ik tegenkomen? Wat zou er gaan gebeuren? Zou ik me wel veilig voelen en durf ik wel? Kortom , twijfel in overvloed.

Na overleg met Lilian toch de beslissing genomen mee te doen. Wat ben ik blij meegedaan te hebben.  Er werd mij veel duidelijk over mijzelf door mooie ervaringen en inzichten. Heerlijk weer dichter bij mijzelf. Pas een paar dagen later ben ik dat extra gaan ervaren. En dan het besef en gevoel jezelf overwonnen te hebben. Heel bijzonder!

Evenals de andere dagen heb ik me heel veilig en heel thuis gevoeld bij Lilian en Wim. Vol zorg, warmte en liefde zijn we de hele week begeleid en verzorgd. Heel erg heb ik gewaardeerd dat iedereen zo in zijn waarde werd gelaten. Bij het afscheid nemen, heb ik Lilian gevraagd of ik nog een keer terug mocht komen en dat mag!!! HOERA!!!

Lilian en Wim nogmaals enorm bedankt voor deze mooie, inspirerende en verrijkende week.

Enne….ik kom terug!!!

Lieve groeten, Petroesjka


Sjamanenweek, een uitvoerig verslag


Maandag 6 juli 2015


Het was bijzonder om aan te komen op het terrein in Panheel bij Lilian met een warme knuffel, een kopje thee en dit alles in een indrukwekkende omgeving. Een tipi in het midden, de stenen voor het medicijnwiel op de grond, het kader voor een zweethut, een overdekte ‘pergola’ met dromenvangers, veren en foto’s …Echt een plek waar je je goed voelt en als het ware meteen lijkt thuis te komen. We deden die dag een aarde-oefening (meditatie van Kiesha , Little grandmother). Nadien ook een transreis (soort reis naar de onderwereld via het afdalen van een trap) Ik kwam op een eiland en had beelden van mensen die samen zingen rond een vuur. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik me moest draaien. (het was te warm met het gezicht in de zon en na het draaien werd het lekker koel en kon ik me voelbaar ontspannen.) Het bracht me tot het inzicht dat je niet altijd de situatie kan veranderen in je leven maar wel de manier waarop je er naar kijkt.

Om af te ronden deden we nog een hartmeditatie (al dansend)

Die avond ging ik nog zwemmen bij  Fun Beach en wat rusten in de zon. Daarna tentje op zetten op boerderij camping Peelhof en genieten van de avond. Wat een mooie dag;


Dinsdag 7juli 2015


Wat fijn om te ontwaken op de boerderijcamping Peelhof in Grathem vlakbij een natuurgebied met zicht op een leuke woonwagen. Kleinschalige camping en vriendelijke mensen. De pony’s, alpaca’s, geitjes, kippen en ganzen houden me gezelschap. Fijn om rustig te kunnen ontbijten en wat yoga te doen in de zon. Ik maak een wandeling langs de Uffelse beek en leer bij over bomen en struiken. Ik geniet van het rustig tempo en de tijd die ik heb voor mezelf. Na de middag nog even een duik in het water. Om 15u hebben we afspraak bij Lilian. We mogen eerst experimenteren met allerlei stemvorken.(fonoforese) Door de trilling van deze stemvorken kan er healing gebeuren; Bijzonder om  de verschillende toonhoogten te horen en te voelen en ervaren wat je het meeste aanspreekt.

De zweethut die normaal gepland staat kan niet door gaan wegens de droogte. We krijgen wel uitleg over hoe het ritueel van een zweethut gebeurt en de achtergrond hierbij. We maken gebedszakjes (met bio-tabac) en doen onze persoonlijke intenties. Later op de avond laten we ze vrij op de beek achter het terrein. Ze stromen met het water mee. Na een gezellig avondmaal (potluck) hebben we nog het spiraal gelopen. Ik deed de intentie om dieper bij mijn kern (ware essentie) te komen. Toen ik in het midden stond voelde ik me zo vredig en gelukkig met al wat is. “Ik heb / ben alles al.  “I am”  sterk verankerd in de aarde en verbonden met de hemel. Ik heb moeder aarde bedankt (door wat kruiden te geven.) Mensen die me zagen zegden dat ze de vredige uitsraling konden zien toen ik in de spriaal stond. Nadien heb ik op de grond gelegen en naar het prachtig schouwspel van de wolken gekeken. Wat je daar allemaal in ziet….


Woensdag 8 juli 2015


Vandaag hebben we onze eigen ratel gemaakt uit koeienvel. We hadden de gedroogde koehuid de avond tevoren al in het water gelegd om zacht te worden. Eerst het patroon tekenen, dan knippen, gaatjes maken en rijgen met draad. Opvullen met zand , weer laten drogen en tenslotte zand er uit doen. Dan allerlei zaadjes er in steken tot je de klank mooi vindt, glad geschuurde stok er aan maken en verder afwerken met kraaltjes , schelpjes, veertjes…. Ik stak er ook een bergkristalletje in en een schelpje van de zee. Het was die dag wat frisser en Britta (onze vuurvrouw) maakte een klein en veilig vuurtje in een pot. Zo fijn om toch nog eens een vuurtje te hebben deze week. Dat hoort zo bij deze sjamanensfeer vind ik. Ter afwisseling van het maken van de ratel mochten we ook een kaart trekken. Ik trok de kaart van de levenskracht en was daar heel blij mee. (ook de uitleg die er bij stond was verrijkend voor me)

Die avond kon ik die kracht ook nog eens goed observeren toen moeder geit op de boerderijcamping 2 kleintjes  op de wereld zette. Ik was die avond ook getuige van 2 bevers in de natuur. Prachtig. Ik ben deze week – dankzij Lilian en de andere deelnemers- dichter bij de dieren gekomen en de betekenis die zij kunnen hebben voor ons leven. Ik sta er meer voor open en heb er meer oog voor.

Zo was ik ook erg onder de indruk van de twee buizerds die na onze meditatie boven het terrein zweefden.

Die avond las ik nog bij mijn tentje buiten het laatste deel van het boek ‘de kracht van het nu’ van Eckhart Tolle. Ik voel hoe ik het mysterie van het ‘ZIJN ‘, de volle aanwezigheid in het nu stilaan ga begrijpen en daar ben ik heel dankbaar om. Nu nog oefenen om het te doen, telkens weer….

Dankzij de sjamanenweek voel ik me ook sterker verbonden met de natuurelementen. Toen die nacht de wind nogal hevig aan mijn tent schudde gedurende geruime tijd en ik zin had om te slapen vroeg ik liefdevol aan de wind of hij alsjeblief wou gaan liggen en …. het gebeurde wonderwel. Dankbaar om alweer een mooie dag viel ik in slaap.


Donderdag 9 juli


Vandaag is een bijzonder dag: de dag en nacht van de ‘vision quest'. Petroesjka en ik zijn de twee mensen die dit gaan doen. Deze week zijn er meerdere mensen geweest voor losse dagen maar Petroesjka en ik deden allebei de hele sjamanenweek.

We krijgen van Lilian wat uitleg over hoe we onze gewijde cirkel kunnen maken en ook een steen mee ter bescherming. Ik kreeg de petaliet mee. Mooi glad en plat geslepen geel-oranje getinte steen die helpt om in contact met engelen te komen, heel goed is als beschermer tijdens een vision quest en die ook met een hogere vibratie het kosmisch bewustzijn opent. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik deze steen tijdens de quest mag bij houden van Lilian. Lilian stelt voor dat we eerst een stukje mogen wandelen voor we ons plekje zoeken. Ik kom (via een lief meisje die me de weg wijst) terecht in Leerkeven en word als een magneet aangetrokken tot dit gebied. Zo mooi en rustgevend. Ik zie een kudde schapen die daar een in een deel van het gebied vrij kunnen grazen, reigers, meerkoetjes, eendjes…. En ik voel… hier wil ik mijn quest doen. Al is het wat verder van het veilige terrein van Lilian en al twijfel ik een beetje of de anderen niet ongerust zouden zijn als ze me niet zien zitten toch heb ik het gevoel dat ik in Leerkeven moet zijn; Ik haal mijn rugzak, neem nog snel een deken en een extra fles water mee en besluit dat ik niet terugkeer naar het terrein tot de volgende ochtend;

In het natuurgebied Leerkeven vind ik mijn plekje op zo’n 4 meter van het water, waar ook de bevers wonen (zo blijkt achteraf) onder een eik en een berk. Daar leg ik (met behulp van het briefje dat we van Lilian kregen ) een gewijde cirkel. Mijn hart klopt van spanning, ontroering, dankbaarheid, geluk…. Ik heb al vrij veel stenen en schelpjes van thuis mee gebracht en had er ook nog een paar gevonden tijdens mijn wandeling. Ik nodig de krachten van het Oosten uit en vraag om hier vandaag aanwezig te zijn voor heling, hulp en bescherming. Zo ga ik verder met de andere windrichtingen met behulp van het blaadje van Lilian en dit aanvullend met mijn eigen inspiriatie en gebeden. Ik nodig ook Moeder Aarde, Vader Zon en Grootmoeder Maan uit om me te begeleiden.

Eens mijn cirkel klaar was ben ik er nog enkel zo om de drie uur uit gegaan om naar toilet gegaan. Verder niet. In deze gewijde cirkel voelde ik me zo geborgen en veilig en gelukkig. Ik heb er yoga gedaan, meditatie, gedanst, in de zon gelegen, gebeden, mijn inzichten, bedenkingen en ervaringen op geschreven, rond gekeken naar de natuur. Ook gebedszakjes gemaakt met tabak en hierbij intenties  gedaan. Af en toe iets kleins gegeten en vrij regelmatig water gedronken. Af en toe zag ik in de verte een wandelaar of fietser. Meestal zagen zij me niet maar ik hen wel. Ik voelde me ook als een dier in de natuur die zich stil houdt als er mensen komen. Als ze me toch zagen zwaaide ik als teken van vrede. Heel veel kleine zwaluwen cirkelen boven me. (de dag nadien las ik in een boek van Lilian dat dit wijst op transformatie. De zwaluw wijst de mens er op dat het belangrijk is om steeds een stapje hoger, verder te gaan naar een dieper niveau. Rustig aan.) En dan wordt het plots donker en daalt de rust neer in Leerkeven. Het koelt af en ik kleed me heel warm en kruip zalig in mijn slaapzak, gewikkeld in wollen deken en met matje en grondzeil onder me. Al is de temperatuur onder de 10 graden gedaald, ik had het niet koud. Ook de insekten hebben me (zoals ik hen liefdevol gevraagd had) met rust gelaten. Al was ik helemaal alleen en is dat best wel spannend toch voelde ik me zo geborgen en veilig op die plek. Af en toe hoorde ik een bever in het water plonzen en wist dat ze vlakbij waren. Bijzonder! De eerste ster (de poolster) verscheen al gauw en werd gevolgd door steeds meer sterren; Wat mooi en rustgevend om daar naar te kijken van in mijn cirkel, heerlijk liggend in mijn slaapzak. Dankbaar en gelukkig en met een diep gevoel van vrede dommel ik in slaap. ’s Nachts word ik af en toe wakker en zie de sterrenbeelden op schuiven. ‘Dit is de cirkel van het leven’ kwam in me op. De grote beer zakt naar rechts en de poolster staat op een gegeven moment vlak boven me. Whaw….

En voor ik het goed besef is het ochtendlicht daar en denk ik : ‘Joepi, ik heb het gehaald’ Wat een fantastische ervaring. Ik zie de zon op komen (gelukkig in de richting waar ik mijn steen voor het Oosten had gelegd. Oef , bedenk ik met een glimlach. Ik heb het juist gedaan.) Wat mooi en intens om de natuur te zien en voelen ontwaken en ook mezelf. Na deze dag en nacht zal mijn leven anders zijn. Woorden kunnen moeilijk vatten wat ik heb gevoeld en beleefd de afgelopen 24 uur van deze nacht en dag maar de kernwoorden zijn: verbondenheid met God, met de natuur en de dieren, met de windrichtingen, natuurelementen, aarde, zon, maan, sterren, stenen en een dankbaar en vredevol  intens geluksgevoel bij dit alles. Ik ben zo dankbaar dat ik dit kan ervaren….

Met ontroering maar ook grote blijdschap bedankte ik mijn plek en nam afscheid. Weer met de rugzak een eindje lopen naar het terrein van Lilian en daar staat ze al te zwaaien in de verte. Het was een warm en blij weerzien met haar en Petroesjka. Bij een heerlijk ontbijt (gemaakt door die lieve Wim, de man van Lilian) konden we onze ervaringen delen.

Later op de dag liepen we nog met een 6- tal mensen het medicijnwiel. Eerst werden we gezuiverd met salie. Daarna vroegen we toestemming om het medicijnwiel binnen te gaan aan het oosten en zochten we in de buitenste cirkel  elk een plekje. We deden (op het mooie geluid van de drum) een meditatie; We kregen een healing van Lilian met de oceaandrum en ook onze zelf gemaakte ratel werd ingewijd ( en de vleugels van een sperwer die 1 van de mensen gevonden had). Lilian steekt mijn ratel in mijn handen en ik beweeg ritmisch mee met het geheel. Hoe bijzonder.

We praten nog wat na en nemen dan afscheid van mekaar, van deze plek en van een bijzondere sjamanenweek; Ik ben Lilian heel dankbaar voor de liefdevolle en leerrijke, krachtige begeleiding en ondersteuning. Ook dankjewel aan de mensen die deze week mee beleefden, soms voor een dag, soms langer. Een grote dankbaarheid voor al wat is en voor de bijzondere ervaringen die deze sjamanistische week me bracht; Ik ben veranderd en voel me zo liefdevol verbonden met het groter geheel.

Of zal ik zeggen: ik word meer en meer wie ik in mijn diepste kern al altijd ben…